Chiafrön har blivit en av de mest populära “superfoods” på marknaden idag, med all rätt. De är packade med nyttiga mineraler och antioxidanter. Här är 8 fördelar med att inkludera chiafrön i din kost.
Bra proteinkälla
Chiafrön är rika på fleromättade fetter, speciellt omega-3-fettsyror. De består av 60 procent omega-3, vilket gör dem till en av de rikaste vegetabiliska källor till dessa fettsyror – specifikt alfa-linolensyra, eller ALA. Den rika mängden omega-3 kan bidra till att minska inflammation, förbättra kognitiv funktion och minska högt kolesterol.
Protein har alla typer av fördelar för hälsan. Dels hjälper det dig att gå ner i vikt på grund av att ett högt proteinintag minskar aptiten och har visat sig minska tvångstankar om mat med 60% samt suget av sötsaker och småätande nattetid med 50%.
Omega-3 fettsyror
Chiafrön är rika på fleromättade fetter, speciellt omega-3-fettsyror. De består av 60 procent omega-3, vilket gör dem till en av de rikaste vegetabiliska källor till dessa fettsyror – specifikt alfa-linolensyra, eller ALA. Den rika mängden omega-3 kan bidra till att minska inflammation, förbättra kognitiv funktion och minska högt kolesterol.
Chiafrön är fiberrika
Fiber är förknippat med minskad inflammation, det sänker kolesterol och reglerar tarmfunktionen. Chiafrön är en utmärkt källa till fiber och du får i dig hela 10 gram med bara 2 matskedar. Det är en tredjedel av det rekommenderade dagliga intaget av fiber per dag.
Antioxidanter
Chiafrön är rika på antioxidanter som skyddar kroppen från fria radikaler, åldrande och cancer. Den höga mängd antioxidanter hjälper också fröna att hålla länge. De håller nästan två år utan kylning.
Packade med mineraler
Två matskedar Chiafrön innehåller 18 procent av DRI för kalcium, 35 procent för fosfor, 24 procent för magnesium och ca 50 procent för mangan. Dessa näringsämnen hjälper dig att förhindra högt blodtryck och bibehålla en hälsosam vikt, och är viktiga för energimetabolism och en del av DNA-syntesen.
Ökad mättnadskänsla
Ökad mättnadskänsla minskar ditt matbegär och sötsug mellan måltiderna. Kombinationen av protein, fibrer och gelbildande verkan när de blandas med vätskor bidrar till ökad mättnadskänsla.
Glutenfritt
Chiafrön innehåller inget gluten eller korn. Därför kan alla de näringsmässiga fördelarna erhållas på en glutenfri diet.
Hjälper att kontrollera blodsockret
Chiafrön kan spela en viktig roll i regleringen av insulinnivåer. De kan minska insulinresistens och minska onormalt höga nivåer av insulin i blodet.
Recept på chiapudding
Det är enkelt att variera och smaksätta din chiapudding/chiagröt efter eget tycke och smak. Här är ett grundrecept på chiapudding du kan utgå från. Några exempel på vad du kan smaksätta din gröt med är blåbär, hallon, kokosflingor eller choklad. Bara fantasin sätter gränserna!
1 portion
Ingredienser
- 2 dl kokosmjölk
- 2-3 msk chiafrön
- 0,5 tsk vaniljpulver
Blanda alla ingredienser i en skål och låt svälla i kylskåp över natten.
Servera med färska bär och kokosflingor.
Vi rekommenderar EKO Chiafrön
- Ekologiskt odlade
- Näringskälla till protein, omega-3 och fibrer
- Sväller och bildar gelé i vätska, utmärkt konsistens och mättnad
- Prisvärda
- Raw food
Dessa ekologiska chiafrön är odlade på höga höjder i ursprungslandet Mexiko, där de genomgår en varsam behandling. Fröna är helt rena utan tillsatser och odlas utefter ekologisk certifiering. De är en kraftfull källa till högvärdigt protein och mättande fibrer. Dessutom är det en av de främsta vegetabiliska källorna till omega-3, en essentiell fettsyra med hälsosamma egenskaper.
Lämna gärna en kommentar