kroppsviktstraning.se

Dörrtrapets
Hem > Dörrtrapets

Dörrtrapets – Bäst i test

Är du intresserad av att skaffa en dörrtrapets? Här kan du läsa mer om de fem bästa dörrtrapetserna i vårt bäst i test. En dörrtrapets – även känt som chin up-bar eller pull up-bar – är ett utmärkt och smidigt träningsredskap som du sätter fast i en dörröppning när du använder det, och går att använda inomhus såväl som utomhus.

Sidan innehåller sponsrade inlägg.

Pull up-bars för utomhusgymmet

Utöver chinstång som som fästs i dörrkarmen går det också att skaffa pull up-bars som är särskilt gjorda för användning och placering utomhus. Hos cado.se hittar du pull up bars med ett komplett träningsstativ och flera olika stänger för utomhusbruk. Ofta syns dessa på offentliga utomhusgym och även ibland på vissa lekplatser, men det går så klart även att skaffa det för privat bruk eller till ditt företag.

Bästa pull-up bar för hemmaträning

Nedan kan du läsa om de fem bästa pull-up barerna för hemmaträning. Listan är baserad på recensioner och omdömen från andra kunder som har köpt och använt redskapen.

Chin Up Bar – Casall Sports Prod

Chin Up Bar från Casall Sports Prod är en dörrtrapets gjord i järn med handtag av NBR-gummiskum på bägge sidorna. Trapetsens längd går att justera från 70 till 95 cm, och  passar därför till ett brett spann dörrstorlekar. Den har en maximal användarvikt på 100 kg, och kommer med de fästen som behövs för att enkelt kunna sätt upp den i dörröppningen.

Fördelar:

Trapetsen är lätt att använda och går smidigt att plocka upp och ner igen med sin justerbara längd.

Nackdelar:

Trapetsen högsta rekommenderade användarvikt på 100 kg kan vara för låg för vissa som annars vore intresserade.

Doorgym – Titan LIFE

Doorgym från Titan Life är en dörrtrapets som med sin korsade ram hålls stadigt på plats utan någon montering, och dessutom har handtag både riktade mot sidorna och mot dig för större flexibilitet i vilka övningar och positioner du kan utföra. I och med ramens utformning går det också att sätta den mot golvet och göra armhävningar och situps med den. Trapetsen har en maximal användarvikt på 95 kg.

Fördelar:

Mycket lätt att sätta upp stadigt utan montering, med en mångsidig ram som möjliggör flera positioner och övningar.

Nackdelar:

Trapetsen har enligt vissa som har testat den en något förvirrande eller otydlig medföljande bruksanvisning.

Virtufit Door Gym Multi

Virtufit Door Gym Multi är en dörrtrapets gjord i stål, med handtag i skum både längs med trapetsens långsida och utstående från den, vilket möjliggör flera olika varierade övningar och positioner. Trapetsen är lätt att sätta upp i dörrkarmen utan någon särskild form av konstruktion eller att du behöver anpassa karmen på något sätt, och passar dörröppningar som är mellan 61 och 86 cm breda. 

Fördelar:

Är lätt att sätta upp och ta ner, och sitter stadigt, med en ramkonstruktion som ger handtag i två riktningar.

Nackdelar:

Kan enbart sättas upp i dörröppningar som har en bredd på upp till 86 cm.

Virtufit Chin Up Bar Wall Mount

Virtufit Chin Up Bar Wall Mount är inte en dörrtrapets, utan är en pull up-bar av stål som fästes i väggen – men som i övrigt används på i stort sett samma sätt. I och med att den monteras på väggen med skruv – istället för att klämmas och hängas från dörrkarmen – tål den också en mycket högre vikt än dörrtrapester, på hela 350 kg.

Fördelar:

Har en mycket hög kapacitet på 350 kg, och sitter stabilt och säkert på väggen.

Nackdelar:

Saknar flyttbarheten från dörrtrapetser, och går inte att bara sätta upp och ta ner när du vill använda den.

Walkinson Power Tower Pull up Bar

Power Tower Pull up Bar är ett multifunktionell träningrack som tränar hela kroppen. Du kan enkelt utföra övningar som exempelvis dips, chins eller hängande benlyft. Denna pull up bar behöver inte monteras i väggen, utan används stående på golvet. Trapetsen har en längd på 100 cm, och klarar en vikt på 150 kg.

Fördelar:

En mångsidig och flexibel pull up bar som fungerar i olika positioner.

Nackdelar:

Kan ta upp mycket plats i hemmet.

Frågor och svar

Har du några frågetecken om hur pull up-bars fungerar innan du skaffar en, eller om vilken modell som är bäst? Här finner du en samling av vanliga frågor och svar på dem.

Vilken pull up-bar är bäst?

Olika pull up-bars har olika fördelar, och vilken som är bäst beror därför på vad det är du behöver eller värdesätter. En dörrtrapets som går att sätta upp och plocka ner är flexibel och går att ta med dig, men en som skruvas upp kan ofta klara av högre vikt. I listan ovan hittar du flera bra alternativ.

Finns det en pull up-bar utan skruvar?

Ja, det finns många pull up-bars utan skruvar, som inte kräver någon särskild montering på väggen eller ingrepp på dörrkarm eller vägg, och som istället kläms i dörrkarmen. Du kan hitta flera av dessa i topp fem-listan ovan, däribland dörrtrapetsen Doorgym från Titan Life, som är särskilt lätt att sätta upp.

Vilka övningar kan jag göra med en dörrtrapets/chin bar?

En fördel med att skaffa en dörrtrapets/chin bar är dess mångsidighet och hur den kan användas till många övningar, samtidigt som den inte tar upp särskilt mycket plats – något som gäller ännu mer för trapetser som är utformade för att lätt kunna sättas upp och plockas ner. Här finns några tips på övningar:

  • Pull ups: Greppa trapetsen med handflatorna vända ifrån dig och lyft din kroppsvikt högt nog att hakan kommer ovanför handtaget.
  • Chin ups: En övning som liknar pull ups, men där dina handflator är vända mot dig, och som ofta är lättare att utföra.
  • Armhävningar: För dig med en löstagbar trapets som går att använda på golvet fungerar det även att göra armhävningar mot den.

Hur monterar jag min träningsstång på dörren?

Funderar du på hur du monterar din träningsstång på dörren hemma? Vissa modeller hakas fast, och har ofta två uppsättningar handtag, medan du med vissa enklare varianter helt enkelt spänner fast träningsstången på dörrkarmen. Ofta är det väldigt lätt och enkelt att sätta upp stängerna, men läs din stångs bifogade bruksanvisning om du behöver hjälp med att förstå dig på det.