kroppsviktstraning.se

Romerska ringar - övningar
Hem > Romerska ringar - övningar

Romerska ringar – Övningar

Med romerska ringar kan du utföra övningar som stärker hela kroppen och förbättrar din stabilitet. De är dessutom ofta billiga att köpa och lätta att ta med sig. Läs mer om sex effektiva övningar för hela kroppen med hjälp av romerska ringar och lär dig mer om vilka fördelar som finns. Få även tips på var du kan köpa romerska ringar.

Köpa romerska ringar

Är du sugen på att köpa romerska ringar till hemmagymmet? Hos Unisport.com kan du köpa romerska ringar från varumärket Rantzows i riktigt bra kvalitet. Här kan du välja mellan flera olika modeller som både fungerar för barn och vuxna. Alla modeller har justerbara band för varje ring och är utrustade med ett låsbart fäste.

6 övningar med romerska ringar

Romerska ringar är ett mångsidigt redskap inom träningen, som du kan använda till en mängd olika övningar. De tränar hela kroppen, och framför allt axlarna. Nedan kan du läsa om sex övningar med romerska ringar.

Bulgariska utfall

Bulgariska utfall är en övning som främst tränar lår och rumpa, som är enkel att utföra och går att utföra både med och utan belastning i form av hantlar.

 1. Häng ringarna i höjd med knäet, och ställ dig med ryggen vänd mot ringarna, cirka ett steg från dem.
 2. Placera din ena fot i ringen, hängande från fotleden, och gör ett knäböj från denna position tills knäet på det bakre benet nuddar vid golvet eller marken.
 3. Skjut ifrån mot marken med det främre benet för att kontrollerat resa på dig igen så att du återvänder till utgångspositionen.
 4. Repetera rörelsen flera gånger, och tänk på att andas in när du är utgångspositionen och att andas ut när du är nere.
 5. Byt efter önskat antal repetitioner vilket ben som hänger i ringen och vilket som du står på. Om så önskas kan du hålla i hantlar medan du gör övningen.

Sidotwist

En sidotwist är en enkel övning att utföra, som är särskilt bra för dig som är stel i ryggen och armarna. Den kräver en del utrymme, och är därför ofta bäst utförd ute eller på ett gym.

 1. Häng upp dina ringar, och greppa tag i en med båda händerna, med spänt band. Luta dig bakåt så att du är en armlängd ifrån ringen, ovanför dina fötter.
 2. Släpp taget med den ena handen och sträck den utåt. Rotera överkroppen så att den fria armen är sträckt rakt ut iväg i motsatt riktning från ringen.
 3. Dra dig roterande sedan upp så att du tittar mot ringen igen, och ta tag i den med din fria hand igen.
 4. Upprepa övningen flera gånger, och alternera mellan vilken hand du sträcker ut och vilket håll du vrider dig åt.

Pull-ups

Pull ups är en klassisk övning som även går att göra med romerska ringar. Detta skiljer sig från när du använder en dörrtrapets, en ribbstol eller annan form av bar i att du behöver använda mer styrka och balans.

 1. Häng upp dina ringar så högt att dina fötter inte nuddar marken när du hänger från dem – eller böj istället på knäna om det inte går att hänga dem högre.
 2. Greppa tag i ringarna med raka armar, och dra dig kontrollerat uppåt med armarna. Du ska alltså inte slänga dig upp med ett ryck.
 3. Håll kvar i ett ögonblick innan du kontrollerat och långsamt sänker ner dig igen. Pausa igen när du når utgångspositionen.
 4. Upprepa sedan övningen igen. Om du vill göra övningen mer krävande kan du hänga en vikt runt din midja för att lyfta mer än bara din kroppsvikt.
 5. Tänk på att den här övningen kan vara krävande, och att du som inte klarar av att utföra den istället kan hoppa upp och enbart kontrollerat sänka dig.

Sumohopp

Sumohopp är en övning som kretsar kring positionen sumo-knäböj, där du står som en sumobrottare med benen brett isär. Här kombineras den med ringar, för att träna lår, rumpa och armar.

 1. Häng ringarna så att du kan nå dem från en relativt låg position och greppa tag i dem. 
 2. Placera fötterna brett isär, och sänk rumpan så långt ner som möjligt samtidigt som du håller överkroppen rak och upprätt. Armarna ska här vara raka.
 3. Pressa ifrån med hälarna och dra dig upp, skifta samtidigt fötterna till mitten, och sänk dig ner igen.
 4. Pressa åter igen ifrån och dra dig upp, och sänk dig sedan ner till utgångspositionen med fötterna brett isär.
 5. Upprepa sedan övningen. Tänk på att använda hälarna när du pressar dig upp, och justera ringarnas höjd om de inte passar i knäböj.

Pistols

Pistols, även känt som enbensknäböj, är en övning som är bra för att träna benen individuellt och för att träna upp sin smidighet. Den går också att göra utan ringar, men är då mycket svårare och krävande att utföra.

 1. Häng upp ringarna relativt lågt, ungefär i höjd med midjan, och ställ dig framför dem och greppa tag i dem för stöd.
 2. Gör ett knäböj med bara det ena benet så långt ner du kan utan att du sätter dig på golvet, och för ut det andra benet rakt framför dig.
 3. Pressa dig upp med foten och ta så mycket hjälp av armarna och ringarna som du behöver för att komma upp.
 4. Upprepa övningen igen från början, och alternera mellan att göra knäböjet med vänster och höger ben så att båda blir tränade individuellt.
 5. Efter hand som du blir bättre på att utföra pistols kan du förlita dig mindre och mindre på armarna och mer på att lyfta dig med benet.

Instruktionsvideo – övningar med romerska ringar

Se den korta instruktionsvideon nedan för att få tips på övningar du kan utföra med romerska ringar.

Träning med romerska ringar – fördelar

Träning med romerska ringar har många fördelar, som starkt rekommenderas till alla som har möjlighet att använda sig av dem. Läs mer om fem fördelar nedan.

 • De är lätta att ta med dig och att använda var som helst där du har en plats att hänga dem.
 • Ringar är mycket mångsidiga och går att använda i en mängd olika övningar för olika muskelgrupper.
 • De är ett mycket bra sätt att träna upp sin balans, stabilitet och koordination.
 • Ringar är relativt billiga jämfört med många andra typer av träningsverktyg, och du får därmed mycket valuta för pengarna.
 • Du behöver använda många olika muskler för att hålla dig stabil på ringarna, och därmed blir övningar som pull ups mer effektiva.

Fästa romerska ringar i taket

Det går så klart bra att använda ringarna utomhus, men om du vill fästa romerska ringar i taket hemma finns det några saker att tänka på. För att de ska klara av din kroppsvikt är det viktigt att du inte bara monterar dem var som helst i taket, utan att du hittar reglar eller bjälkar att fästa dem i.

Avstånd mellan ringarna

De romerska ringarna bör sitta ganska nära varandra, så att du lätt kan nå båda två och använda dem tillsammans i dina övningar – omkring en halv meters avstånd är ofta bra. Om du har för avsikt att flera personer ska kunna använda ringar samtidigt bör du ha ett större avstånd så att ni inte riskerar att skada er.

Vägg- och takfästen

När du ska montera dina romerska ringar inomhus så använder du dig av tak- och väggfästen som du monterar på lämplig plats. Dessa finns i form krokar och öglor, som också går att använda tillsammans med annan hängande utrustning som till exempel TRX (Total Resistance Exercises). Det finns olika fästen som är olika lämpliga för olika material, som trä och betong.

Montera romerska ringar utomhus

Utöver inomhusbruk finns det många möjligheter för dig som ska montera romerska ringar utomhus. Du kan till exempel göra en ögla med ringens band runt en stabil trädgren, runt en ribba i en klätterställning, på ställningen till en basketkorg, med mera. När du är färdig med träningen är det enkelt att montera ner dem igen.