kroppsviktstraning.se

Utrustning för utegym
Hem > Utrustning för utegym

Utrustning utegym

Ett utegym erbjuder ett utmärkt sätt att träna variationsrikt, gratis och ute i friska luften. De flesta utegym har utrustning och redskap som möjliggör träning för hela kroppen och som passar oavsett om du är vältränad motionär eller just börjat slipa på din form. Redskapen är alltid lätta att använda, säkra och framtagna för att passa alla som vill besöka utegymmet. Antalet utegym har vuxit snabbt de senaste åren och blivit populära tack vare sin lättillgänglighet. Boverket beskriver hur utegym har blivit en viktig faktor för att bygga en bättre folkhälsa.

Utegym med utrustning för specifik träning

Tanken med utegym är att du som besökare ska kunna träna hela kroppen. Det finns alltid redskap för alla stora muskelgrupper som ben, armar, bål och rygg. Utöver det är det vanligt att hela kroppen kan aktiveras för träning i exempelvis ett klätternät, balansgångar, tunnlar eller en klättervägg.

Vissa utegym har utrustning som mer liknar den du hittar på ett inomhusgym. Då handlar det ofta om maskiner som är inriktade på specifika muskelgrupper som bröst, biceps eller axlar.

Utrustning i olika material på utegym

I regel finns det utrustning på utegym i två material, trä och stål, inte sällan i en kombination. Utegym med mest träutrustning är vanliga för att få redskapen att smälta in i omgivningen och utnyttja den omkringliggande miljön. Utrustning i trä kräver inget underhåll. Utrustning i övervägande stål är också underhållsfritt och väldigt tåligt, det är vanligare i stadsmiljö och om en viss färg efterfrågas. Stål är som bekant hårdare men samtidigt smidigare att byta ut och reparera. CADO har ett av Nordens största utbud av utrustning för utegym både i trä och stål. De har redskap för all typ av träning, samt rådgivning och projektering av utegym.

Bra muskelgrupper att träna på utegymmet

Här hittar du några tips på bra videos för ditt träningspass i utegymmet. Tänka på att du alltid måste fundera två gånger när det kommer till träning och tips, det är bara du som känner din bakgrund och skadehistorik, vad du brukar klara och vilka nivåer som är bra för dig. Ha det i åtanke när du tittar på filmerna och tipsen som de innehåller och ställ dig frågan: funkar det här för mig?

Övningar för hela kroppen

Allsidig video som visar enkla och funktionella övningar för ben, rygg, bröst, mage och triceps. Var noggrann med att tänka igenom dina förutsättningar inför passet så att du inte tar dig vatten över huvudet. Svettband på och vattenflaska fram.

Fem benövningar

Låt benen blöda med fem riktigt utmanande övningar som garanterat kommer få dig att känna hur varenda fiber aktiveras i benen. Glöm för guds skull inte att värma upp ordentligt för och att stretcha efteråt. Hur många varv klarar du?

Styrkeövningar på utegymmet

Rörlighet och kroppstyngd är ingredienser du kommer långt med för att sätta ihop effektiv träning. I den här videon fokuseras det mer på att träna mer ren styrka utegymmet. Bra för dig som vill bygga lite extra.

Så kan du kontrollera utrustningen på utegymmet

Har du hittat ett nytt utegym och känner dig osäker på utrustningens kvalitet? Då kan du titta på följande.

  • Är maskinerna ordentligt förankrade i marken?
  • Är marken under preparerad med fallskydd i ett mjukare material?
  • Är handtag slitna med dåligt grepp?
  • Sitter alla delar i utrustningen fast ordentligt?
  • Finns det bra instruktioner för att använda utrustningen?

Fördelar med att träna på ett utegym

Den som inte är övertygad om utegymmets storhet har verkligen missat något. Med bra utrustning och redskap är det en fantastisk möjlighet att enkelt träna. Enkelheten och den friska luften är en sak, här är flera fördelar.

  • Det är gratis
  • Du träffar sannolikt likasinnade
  • Träningen är varierad
  • Du behöver inte boka tid