kroppsviktstraning.se

Spikmatta
Hem > Spikmatta

Spikmatta – Bäst i test

Här kan du ta del av ett bäst i test för att hitta den perfekta spikmattan. En spikmatta är ett bra redskap som används för att förbättra blodflöde, för att mjuka upp spänningar i ryggen, och för att minska smärttoppar vid kronisk smärta. Här kan du läsa om hur de fungerar och hur du kan motarbeta stelhet i ryggen, få svar på vanliga frågor, samt få tips på fem bra spikmattor.

Sidan innehåller sponsrade inlägg.

Användning av spikmatta

Användning av spikmatta är faktiskt inte alls komplicerat, utan går ut på att du försiktigt lägger dig på rygg på mattan – eventuellt med tunt tyg emellan – och ligger där i cirka 20-30 minuter innan du långsamt reser dig igen.

Bästa spikmattan

Letar du efter den bästa spikmattan och är osäker på vad du ska välja? Här finner du fem bra mattor som har valts ut baserat på tidigare kunders recensioner och omdömen, med beskrivningar om varje modell.

Abilica Spikmatta

Denna gröna spikmatta från Abilica har ett mått på 65 x 40 cm, och har 230 spikar gjorda av ABS-plast; resten av mattan är gjord av bomull med fyllning av skumgummi. Mattan fungerar både att ligga på för dig med stel rygg och att stå på för dig som har ömma fötter, och är av den storleken att den är lätt att ta med dig.

Fördelar:

Mattan är lätt att ta med sig, och fungerar bra till både ryggen och fötterna.

Nackdelar:

I och med att mattan är helt platt fungerar den inte lika bra kring axlarna.

Spikmatta med kudde

Denna spikmatta från Teknikproffset kommer i två delar: en matta för ryggen, som du ligger på, och en kudde för nacken och axlarna. Mattan har ett mått på 66 x 41 cm, medan kudden har ett på 37 x 15 cm. Båda är gjorda av bomull och har spikar gjorda av ABS-plast, och finns i flera färger som blått, grönt och lila.

Fördelar:

Kommer i ett sett med en kudde, och fungerar därmed på såväl rygg som nacke och axlar.

Nackdelar:

Kudden är något hög och svår att forma, och passar därmed inte perfekt till allas nackar och axlar.

Shakti Original Spikmatta

Shakti Original Spikmatta är en matta med mått på 68 x 42 cm som är gjord i bomull och polyten, med spikar av ABS-plast. Mattan går både bra att stå och att ligga på, och finns i två färger – grön och orange – som är tänkta att representera glädje respektive harmoni. Den är också tillräckligt mjuk för att du ska kunna lägga en kudde under den och använda den för nacken och axlarna.

Fördelar:

Fungerar att ligga och stå på, och kan tillsammans med en kudde och användas för nacken och axlarna.

Nackdelar:

Mattan är mjuk och följsam, vilket för vissa kan innebära att effekten är för liten.

Gorilla Sports - Spikmatta med kudde

Denna spikmatta med kudde från Gorilla Sports används för stela axlar och rygg. Den har ett mattmått på 68x42x2,5cm och kuddmått på 38x15x10cm. Spikmattan hjälper dig att koppla av och ökar blodcirkulationen i din kropp. Detta bidrar i sin tur till att ta bort låsningar och minskar smärta. I köpet ingår en praktisk påse för förvaring som du enkelt kan ta med dig. 

Fördelar:

Lätt att rulla ihop. Effektiv för att motverka stel nacke och rygg.

Nackdelar:

Kan vara för intensiv för vissa, vilket i så fall kräver att du lägger tunt tyg mellan kudden och nacken.

Frågor och svar

Här besvarar vi dina vanligaste frågor och funderingar kring spikmattor.

Är spikmatta bra eller dåligt?

Vissa undrar om spikmatta är bra eller dåligt, och oroar sig för att det antingen ska vara an pseudovetenskap och placeboeffekt, eller för att det ska skada dem. Faktum är dock att spikmattan kan hjälpa dig med att minska de värsta smärttopparna. Läs mer på Forskning.se.

Vad är spikmatta bra för?

En spikmatta är bra för dig som har problem med stelhet eller smärta i ryggen, axlarna, nacken eller fötterna, och kan hjälpa dig med kronisk smärta. Det hela går ut på att utsätta kroppen för tryck, som jämnt fördelas ut över ytan, vilket både är skönt för stunden och hjälper dig att slappna av.

Hur länge ska jag ligga på spikmatta?

Det är rekommenderat att du ska ligga på spikmatta i omkring 20 till 30 minuter om gången, ungefär en gång om dagen (eller mer sällan om du så önskar). För dig som inte har använt en spikmatta förr kan det vara en bra idé att börja med 10 till 15 minuter och sedan arbeta dig upp till önskad tid.